Keşli Ekmek Yapımı - Gezgin Rotası Lezzetleri
Keşli Ekmek Yapımı - Gezgin Rotası Lezzetleri
Bugünkü videomuzda yöremizin en çok sevilen lezzetlerinden Keşli Ekmeği anlatacağız. Bozkır yöresinde Keşli Ekmek adıyla genel bilinirliği olsada alternatif isimlerini sosyal medya üzerinde sorduğumuzda Saç Böreği, Keşli Bittik, Gözleme, Bükme, Katmer, Şembuşek ve Çörek gibi isimlerle de anılıyor. Yöresel isim ve söylemler bizlerin zenginliğidir. İsimler farklı olsada anadolunun bu lezzetinin insanlarda bıraktığı enfes tat aynıdır. Bozkır ve çevresinde eskiden Ekmek Eğleme (Yufka Ekmek yapımı) sonrasında hamur bitiminde mutlaka keşli ekmek yapılırdı. Şimdiler de artık sadece ekmek yapımı sonrasında degil de özel olarak yapılabiliyor. Eskiden insanlar ocakbaşında bir ateş yakıldığında o ateşin bitmesinden önce ateşten daha fazla faydalanmak için Yufka sonrasında keşli ekmekte yapılırdı. Genel ismi Keşli Ekmek olsada en çok yapılan halinden dolayı bu ismi almıştır. Bölgemize has geleneksel Bozkır Tahini ile yapılan Tahinli, Ispanaklı, Kıymalı ve yumurtalı vb şekillerde çok çeşitli içler kullanarak bu lezzetli gelenek sofralarımızı taçlandırır. Gelelim Keşli Ekmeğin yapımı için yapmamız gerekenlere öncelikle unumuzla uygun şekilde tuz ve suyla hamurumuzu hazırlıyoruz. Hamurumuzun uygun kıvama gelmesi için beklerken keşli ekmeğimizin içinin hazırlanmasına geçiyoruz. iç tercihimiz keşli ekmeğimizin türüne göre değişsede Kuru soğan, nane, maydanoz, biber kıyılarak ince ince Keş ile veya kıyma ile karıştırılarak ekmeğin içine katılacak içimiz hazırlanır. Bozkır bölgemiz için Araştırmalar yapan Ali Ülvi Ülker hocamızın kitabında hazırlamış olduğu tarifinide makamlemize ilave etmeden geçmiyorum. Malzemeler: 500 gr. veya isteğe göre un, 1 tatlı kaşığı tuz, 25 gr. maya (mayalı yapılacaksa), y eterince su. İçi için: İsteğe göre yeter ölçüde keşli peynir, yeter sayıda kuru ve yeşil soğan, pancar pürçüğü, nane, maydanoz, varsa yeşil biber, isteğe göre baharat ilave edilerek karıştırılmak suretiyle iç hazırlanır. Yapılışı: Derince bir kaba un alınır. Ortasını havuz açılır, maya ve tuz katılıp, ılık suyla yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri örtülüp mayalanması beklenir. Mayalandıktan sonra hamur küçük bezelere ayrılır. Her beze yuvarlak ve ince bir şekilde oklava ile açılır. Yarım tarafına peynirli harçtan konulur. Diğer kenarını kapatılır. Sıcak sacın üzerinde arkalı önlü pişirilir. Piştikten sonra tereyağı ile yağlayıp çay veya ayran ile servis yapılır. #GezgininRotasi #Bozkir #Konya #KeşliEkmek #YemekTarifleri #GeziGünlükleri #GezginRotaları #Yufka #Ekmek
Keşli Ekmek Yapımı - Gezgin Rotası Lezzetleri
Yorumlar
Yorum Gönder